Totalul afișărilor de pagină

02 mai 2009

despartirea


Confruntarea cu despartirea poate fi una din cele mai grele experiente pe care ni le ofera viata. Durerea si despartirea pot fi sinonime. Pentru a depasi durerea, de multe ori cautam sa intelegem ce a produs despartirea, si adesea ii invinovatim pe ceilalti. Insa, adevarul este ca toti vom trai cel putin un fel de despartire in vietile noastre.

Despartirea este definita de Webster ca: a separa, a disocia, a se imprastia, detasat, singur/izolat, singuratic. Este clar ca exista numeroase tipuri de despartire cu care ne putem confrunta. Despartirea poate fi pentru un timp scurt sau pentru toata viata.
Doi psihologi de la Northwestern University spun ca sfarsitul unei relatii este ca si cum ai rupe bandajul la o rana care te deranjeaza de ceva timp. Chiar au dreptate, daca analizezi putin! Aproape intotdeauna o despartire este declansata de mai multe probleme si certuri care te streseaza si te fac sa suferi.
Ea reprezinta cu adevarat cel mai important moment intr-o relatie si din pacate, si cel mai trist. Despartirile, din cate am observat eu, sunt de mai multe feluri, fiecare dureroasa in felul ei. Cele mai groaznice par a fi cele in care decizia este luata unilateral, doar de una dintre parti. Asta pentru ca celuilalt ii este greu sa inteleaga, nu era pregatit pentru acest moment, nu stie cum sa reactioneze si asa mai departe. De obicei, despartirea înseamna tocmai imposibilitatea de a mai face compromisuri.

Chiar daca doare trebuie sa sti sa accepti adevarul, aceasta este o dovada de maturitate sufleteasca; în fond, nu este altceva decât un compromis dureros, pe care îl facem pentru ca vrem sa supravietuim propriilor esecuri. O despartire nu e neaparat un sfarsit, ci inceputul unei noi etape din viata ta - de cele mai multe ori o etapa mai interesanta si mai infloritoare. Dar asta depinde numai de felul in care privesti tu problema.

Ceea ce nu ne omoara ne face mai puternici (Nietzsche)....lucru adevarat. Dupa o despartire, suferim insa reusim sa mergem mai departe, cu rabdare si cu speranta. Reusim sa ne ridicam si sa visam la un nou inceput, la o poveste de dragoste cum nu am avut pana acum. Invatam din greseli si ne promitem ca nu le vom mai repeta, sau poate da insa vom fi responsabili de ele.

Un comentariu:

mishu` spunea...

asa e asa e:"> >:D<